I Senterpartiet har vi lang tradisjon for å markere Verdens Miljødag, enten på selve dagen 5. juni, eller nærmeste helg. Miljødagen ble markert for første gang i 1973, og har siden blitt markert årlig under FNs Miljøprogram. Miljødagen er en stor begivenhet hvert år. Dagen feires av millioner av mennesker over hele kloden, sammen med myndigheter, næringsliv, byer og frivillige organisasjoner.
Årets tema er Løsninger på plastforurensning. Kloden vår kveles i plast. Derfor er det på tide å endre hvordan vi produserer, konsumerer og kvitter oss med den plasten vi bruker. Selv om plast har mange verdifulle bruksområder, har vi blitt avhengige av engangsprodukter. Dette har alvorlige konsekvenser for miljøet, samfunnet, økonomien og helsa vår. Rundt om i verden blir det solgt en million plastflasker hvert eneste minutt. Nær fem billioner plastposer blir brukt hvert eneste år. Halvparten av all plast som produseres, er beregnet på å kastes etter bruk.
Last ned årets brosjyre:
Brosjyre 2023 - bokmål Brosjyre 2023 - nynorsk Plakat Verdens Miljødag (bokmål) Plakat Verdens Miljødag (nynorsk)
Plast (inkludert mikroplast) er nå allestedsnærværende i vårt naturlige miljø: i havet, naturen og i kroppene til dyr og mennesker. Hvordan har vi kommet hit? Fra 1950- til 1970-tallet ble det kun produsert en liten mengde plast, og avfallet var relativt håndterbart. Men mellom 1970- og 1990-tallet ble mengden plastavfall mer enn tredoblet grunnet økningen i plastproduksjonen. På begynnelsen av 2000-tallet økte mengden plastavfall mer i løpet av et enkelt tiår, enn gjennom hele den foregående perioden på 40 år. I dag produserer vi ca. 400 millioner tonn plastavfall hvert år.
Siden 1970-tallet har produksjonen av plast vokst raskere enn for noe annet materiale. Hvis historiske veksttrender fortsetter, anslås global produksjon av plast å nå 1100 millioner tonn innen 2050. Vi har også sett et bekymringsfullt skifte mot engangsplastprodukter, som er ment å kastes etter en enkelt gang eller kort bruk. Omtrent 36 % av all plast som produseres globalt brukes i emballasje. Dette inkluderer plastemballasje til mat og drikke. Rundt 85 % av denne plasten havner på søppelfyllinger eller som uregulert avfall, da mange land mangler gode systemer for søppelhåndtering og gjenvinning.
I tillegg er rundt 98 prosent av engangsplastprodukter produsert av fossilt materiale - "jomfruelig" råstoff som olje og naturgass. Klimagassutslipp knyttet til produksjon, bruk og deponering av fossilt baserte plastprodukter er anslått å vokse til 19 % av det globale karbonbudsjettet innen 2040. (Kilde: UNEP FNs Miljøprogram)
For de fleste av oss har engangsplastproduktene blitt en integrert del av hverdagen vår. Dette utgjør et stort problem for naturen, og for helsa vår. Det haster derfor å finne gode løsninger og alternativer. Vi må bruke mindre plast og resirkulere, eller gjenbruke mer av den plasten som allerede finnes.
I Norge kaster vi 540 000 tonn plast årlig. Det meste er emballasje, men også dekk, tekstiler og bygg- og anlegg står for store deler av avfallet. Kun 62 % av plastavfallet vi kaster fra husholdningene egner seg for gjenvinning. Tekstiler som inneholder plast utgjør rundt 9 % av plastavfallet. Dette er nesten 10 kg på hver av oss, og tekstiler havner på en tredjeplass etter emballasje og dekk. Kun 24 % av plastavfallet gjenvinnes. Resten går stort sett til forbrenning, men noe plast havner i deponi eller i naturen som søppel. 80% av plasten som sorteres for gjenvinning, blir eksportert. (Kilde: Handelens Miljøfond)